Five Cheapside

London EC3
2004

The proposal for Five Cheapside is configured to exploit the inherent restrictions of the site by establishing a footing and massing which is site-specific, natural, and striking.

The massing forms a backdrop to St Paul’s Cathedral and creates a visually interesting route to and from nearby Paternoster Square, while terminating the long axial view along Cheapside.

The building is organised to provide high-quality, efficient, and flexible office space on the upper levels and major retail unit on the ground and first basement levels.

The restrictions imposed by the St Paul’s heights have led to a striking form that is animated by Portland Stone tracery informally arranged in front of continuous floor to ceiling glazing. The arrangement maximises views from the building while creating a delicate veil, which cloaks the building and softens its impact on the surrounding area.

Client

St Martins

Architect

David Walker Architects

Structural Engineer

Bunyan Meyer and Partners

Services Engineer

Hilson Moran

View on map
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11site
7/11typical floor
8/11roof
9/11elevation
10/11section
11/11
1/11